maandag 21 september 2015

pompoenpuree met linzen en kip


Ja, lap ! 't Is weer van dat ! Voor je 't goed en wel beseft is de zomer weeral voorbij en dient de herfst zich aan.

Ok, ik beken, het is één van mijn favoriete seizoenen.  De prachtige kleuren in de natuur, het zonlicht dat veel zachter is dan in de zomer, gaan wandelen tussen de vallende bladeren, ...  Ik kan er ongelooflijk van genieten.

Zelfs de eventuele najaarsstormen kunnen mij wel bekoren.  Lekker warm en knus binnen blijven, kijken en luisteren naar het knetteren van het hout in de haard, overal kaarsjes die branden, onder een fleece dekentje kruipen met Frisky op schoot en Stefan dicht bij mij, ... Ja, ik hou van dit seizoen !

Pompoen is voor mij dé herfst groente bij uitstek.  En deze ovenschotel is één van mijn favoriete pompoenrecepten.  Ik heb het al een paar keer klaargemaakt en het is telkens weer genieten.  Een zeer lekkere smaak, vergezeld van een even lekkere geur ! Ideaal om de herfst dus in te zetten.

Ik denk dat ik het recept ooit uit Libelle haalde en het dan wat, zoals gewoonlijk, naar mijn eigen hand heb gezet.   Het staat nu wel op punt, ik ga er absoluut niets meer aan veranderen.  't Is wel duidelijk zeker dat ik er weg van ben ;-) ?


BEREIDING (voor 2 pers) :

Je neemt ongeveer 1 kg pompoen (geschild), waarvan je het vruchtvlees in blokjes snijdt.
Stoof 1 fijngesneden kleine ajuin en 3 fijn gesneden teentjes look in wat wokolie, doe er de pompoenblokjes bij en voeg flink wat wokkruiden toe (mengeling van kruiden zoals gember, sesamzaad, koriander, venkel, ...).  Laat deze op een zacht vuurtje stoven tot de pompoenblokjes zacht zijn.  Maak er een puree van door er room aan toe te voegen.  Ik gebruikte een 50 à 75 ml, maar dit moet je zelf een beetje bekijken (afhankelijk van wat nodig is voor de hoeveelheid puree, deze moet zeker smeuïg zijn want hij droogt in de oven nog een beetje uit).
Voeg aan de puree 1 blik - 400 gr linzen toe en laat ze even mee opwarmen.
Ondertussen snij je 2 dubbele kipfilets in blokjes en deze bak je in wat wokolie.  Voeg kippenkruiden en 1 eetlepel kurkuma toe.  Als de blokjes mooi gekleurd zijn, voeg je wat fijngehakte peterselie toe en laat je nog even verder garen onder deksel.
Leg in een ovenschaal een laagje pompoen / linzenpuree, daarop de kippenblokjes en dan terug pompoen / linzenpuree.
Bedek met een mengeling van een dik handvol gruyère en een eetlepel sesamzaadjes (of panko).  Dit geeft een heerlijk korstje.
Alles is al klaar als het de oven ingaat, dus als je de oven op 175 ° zet en het er ongeveer een 15 minuten in laat staan is het ok.

En weet je, als je geluk hebt, blijft er nog een restje over dat je de volgende dag als lunch kan meenemen naar je werk (én waarmee je collega's jaloers kan maken ;-)).

Wat heb je dus nodig :

  • 1 kg pompoen (geschild)
  • 1 kleine witte ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • wokolie
  • wokkruiden
  • 50 à 75 ml volle room
  • 1 blik - 400 gr linzen
  • 2 dubbele kipfilets
  • kippenkruiden
  • 1 eetlepel kurkuma
  • peterselie
  • gruyère
  • eetlepel sesamzaadjes (of panko)

SMAKELIJK :-) !

1 opmerking: