zaterdag 10 oktober 2015

wok met varkensreepjes, roerei, Chinese kool en erwtjes


Vorig seizoen heb ik hem wat verwaarloosd maar nu probeer ik opnieuw elke dag af te spreken met mijn favoriete TV-chef, Jeroen Meus.  Ik zie hem zo graag bezig, hij lijkt mij zo'n down-to-earth-no-nonsense-type, iemand waar je je bij op je gemak voelt.  Met hem zou ik wel eens in de keuken willen staan om samen iets lekker klaar te maken.  Dus Jeroen als je dit bij wonder zou lezen én je zou een assistente zoeken ... bel me, mail me ;-).

Wanneer hij op het einde van elke aflevering het afgewerkte gerecht presenteert heb ik in de meeste gevallen zo'n zin om dat gerecht zo van de TV te plukken.  Maar helaas, zo ver staat de technologie nog niet.  Als ze dat ooit zouden kunnen uitvinden, man, man, man ...

Ook bij dit gerecht wenste ik dat ik het kon aannemen van hem.  Bij elke stap die hij uitlegde, kreeg ik meer en meer het water in de mond.  Dit klonk zoooo lekker en smaakvol.  Het kwam dan ook onmiddellijk op mijn weekmenu te staan.   En dat bleek een zeer goede keuze te zijn ! Dit gerecht is inderdaad zeer lekker van smaak én het is snel klaar.  Ideaal dus voor die dagen dat je weinig tijd en / of zin hebt om te koken maar toch iets degelijk op tafel wil zetten.


BEREIDING (voor 2 pers) :

Om te beginnen maak je de woksaus klaar.  Meng hiervoor 1 eetlepel bruine suiker, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, 2,5 eetlepels sweet chilisaus, 2,5 eetlepels vissaus en het sap van 1/2 limoen.  Zet dit opzij tot de afwerking.
Verhit de wok op een hoog vuur tot hij goed heet is.
Ondertussen snij je 2 varkensmignonnettes in niet te kleine blokjes.  Tevens snij je de bladeren van 1/2 Chinese kool (zonder de harde kern natuurlijk) in fijne reepjes, 1 kleine witte ajuin, 2 teentjes knoflook en 1/2 kleine rode peper zeer fijn.
Doe een scheutje zonnebloemolie in de wok en bak hierin de blokjes varkensvlees tot ze mooi gekleurd zijn.  Haal ze dan uit de wok en hou ze warm.
Doe de ajuin, knoflook en peper in de wok en rasp er nog een paar cm verse gember bij.  Roerbak deze gedurende een paar minuten tot ze ietwat glazig zijn.  Let op dat het niet aanbrandt !
Deze mengeling doe je dan wat opzij in de wok zodat er in het midden plaats ontstaat voor het roerei.  Doe een beetje extra zonnebloemolie in de wok en breek 2 eieren in het midden.  Laat ze even stollen en schep ze dan om met het mengsel van ajuin, knoflook, gember en peper.  Blijf dit doen tot je roerei bekomt.
Doe er dan de Chinese kool bij en roerbak kort.
Ondertussen heb je ook 150 gr rijstnoedels gekookt (volgens de aanwijzingen op de verpakking).  Giet deze af en schep ze dan voorzichtig door het mengsel in de wok.
Voeg er de blokjes varkensvlees aan toe en 100 gr diepvrieserwtjes.  Meng alles goed door elkaar.
Giet er als laatste de woksaus bij en laat even goed opwarmen.

Wat heb je dus nodig :
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2,5 eetlepels sweet chilisaus
  • 2,5 eetlepels vissaus
  • sap van 1/2 limoen
  • 2 varkensmignonnettes
  • 1/2 Chinese kool
  • 1 kleine witte ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 kleine rode peper
  • zonnebloemolie
  • verse gember
  • 2 eieren
  • 150 gr rijstnoedels
  • 100 gr diepvrieserwtjes

SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen: