maandag 27 juni 2016

sabayon met sinaasappelsap en Cointreau


Sabayon, mmmmm sabayon, lekker smeuïge warme sabayon met een frisse toets van lichtjes gesmolten roomijs, ...

Ja, ik eet wel graag sabayon als dessert.  Valt dat op ?

Er is maar 1 klein probleempje.  Mijn armspieren zijn lang niet genoeg ontwikkeld om sabayon te kloppen ! Als ik dus zin heb in sabayon haal ik mijn liefste glimlach boven, en kijk ik lichtjes smekend in Stefan zijn richting.  Hij is een ware krak in het maken van sabayon.  Ja, ja, mijn sous-chef doet meer dan enkel al eens groenten snijden of aardappelen schillen ;-).

Meestal maken we, excuseer, maakt hij sabayon op de klassieke manier.  Gisteren was echter onze "tussentijdse" feestdag (17 jaar en 11 maanden samen) dus het mocht allemaal net een tikkeltje specialer.  Hij vond ergens een recept waar er sinaasappelsap en Grand Marnier werd gebruikt.  Grand Marnier stond niet in de kast, Cointreau wel. Ik zette het licht op groen om Cointreau te gebruiken (ja, de chef heeft altijd het laatste wooord hé ;-)) en zo was het al snel beslist wat het dessert bij onze feestmenu ging worden.

Na de basilicum - parmezaan panna cotta met Italiaanse ham en pijnboompitten en de oosterse puree met gewokte Chinese kool bleek dit de perfecte afsluiter.  Vanaf nu komt er enkel nog sabayon volgens dit recept op tafel.  Zooooooo lekker ! Ik begin nog lichtjes te kwijlen als ik er aan terug denk.


BEREIDING (voor 2 pers) :

Pers het sap uit 1 sinaasappel, dat is normaal gezien ruim voldoende.  Wat je over hebt kan je zo opdrinken.
Scheid bij 2 eieren het eigeel van het eiwit.  Doe het eigeel in een koude, ronde pot.  Zet deze op een middelmatig hoog vuur.
Neem 1 eierdopje (halve eierschaal dus) als maatbeker.  Vul dit 2 x met sinaasappelsap en 2 x met Cointreau.  Voeg ook 2 dopjes rietsuiker toe.
Klop dan het mengsel ononderbroken in een acht tot het dikt en schuimig wordt.  
Laat ondertussen iemand anders al 1 of 2 bolletjes vanille roomijs in een kommetje scheppen zodat jij de sabayon van zodra hij klaar is er over kan gieten.

Wat heb je dus nodig :
  • sap van 1 sinaasappel / 2 eierdopjes sinaasappelsap
  • 2 eigelen
  • 2 eierdopjes Cointreau
  • 2 eierdopjes rietsuiker
  • vaille roomijs

SMAKELIJK :-) !


1 opmerking:

  1. Mmm, klinkt superlekker! Ga ik zeker ook eens proberen. En groot gelijk, het kloppen is ook bij ons mannenwerk.

    BeantwoordenVerwijderen