woensdag 19 februari 2014

broodpudding

Een "oudje" onder de recepten, volgens Wikipedia stamt broodpudding zelfs al uit de Middeleeuwen !




Vraag aan Google naar "broodpudding" en je krijgt ook een eindeloze reeks recepten.  Ik denk dat er ook niet echt 1 vast recept is, het komt er eigenlijk op neer dat je (oud) brood verwerkt met allerlei andere ingrediënten.  Ik vond een recept in één van mijn nieuwe aanwinsten :


Een boek geschreven door de mensen achter het zalige winkeltje in Brugge, Juliette's Artisanale Koekenbakkerij - http://juliettes.be/.  Als je nog eens in Brugge bent moet je er zeker eens binnen springen.  Zalig uitziende koekjes, zeer verleidelijk om te kopen ! En dan de geur in dat winkeltje, mmmmm ;-).

Nu terug naar de broodpudding, hoe maken zij die ?

Laat 42 gr rozijnen (raar gewicht maar is het gewicht van 1 klein doosje) weken in appeljenever.  Zij gebruiken rum maar dat had ik niet in huis, vandaar de jenever.
Scheur 300 gr (oud) brood zonder korsten in stukjes en doe die in een grote kom.  Het brood dat ik gebruikte was nog niet oud, ik heb dit een uurtje laten liggen om het wat droger te maken.
Strooi 150 gr kristalsuiker en 50 gr lichtbruine suiker bij het brood.
Klop 5 eieren los en giet ze bij het brood.
Los 25 gr vanillepuddingpoeder op in een klein beetje melk en doe dit bij 500 ml melk, die je bij het brood giet.  Zij gebruiken slechts 20 gr maar die extra 5 gr mag het wel hebben.
Meng alles goed door elkaar en laat minstens een half uur weken.  Roer alles af en toe even goed door elkaar.
Ondertussen verwarm je de oven op 185 ° (hete lucht oven).
Haal de rozijnen uit de appeljenever en roer ze door het mengsel.
Snij 1 appel in kleine stukjes en voeg deze ook toe.
Doe dit mengsel in een cakevorm en laat 45 à 50 minuten bakken.
Laat de broodpudding volledig afkoelen in de vorm.

Je zal zien dat de broodpudding een beetje inzakt een paar minuutjes nadat je hem uit de oven hebt gehaald.

Zoals zij zelf zeggen, aan broodpudding kan je van alles toevoegen, oude koffiekoeken, speculaas, honing, ...  Ik heb nu dus een appel toegevoegd (ook gedeeltelijk waarom ik gekozen heb voor de appeljenever ipv rum).

Dit smaakt lekker sappig.  Ik denk wel dat ik de volgende keer het dubbel gewicht aan rozijnen ga toevoegen, het was iets te weinig nu.

Wat heb je dus nodig :

  • 42 gr rozijnen (of 84 gr, naar smaak)
  • appeljenever (of rum)
  • 300 gr (oud) brood
  • 150 gr kristalsuiker
  • 50 gr lichtbruine suiker
  • 5 eieren
  • 25 gr vanillepuddingpoeder
  • 500 ml melk (vol)
  • 1 appel

SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond


2 opmerkingen:

  1. rozijnen vervangen door chocoladedruppels en de appel vervangen door een peer.
    HEERLIJK !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat zal wel, klinkt ook heerlijk ! Dat ga ik zeker eens proberen.

      Verwijderen