donderdag 6 maart 2014

gevulde aubergine

Een recept dat ik in mijn nieuwe favoriete magazine heb ontdekt, Delicious.  Een magazine vol met super recepten én ongelooflijk mooie foto's, die echt aanzetten tot zelf de keuken induiken.  Gisteren ging ik dus voor de gevulde aubergines "Italiaanse stijl" zoals ze het noemen.  En wat was dit lekker !



Als je zoals ik niet direct de meest Handige Harry bent wat snijtechnieken betreft, hol dan eerst de aubergines uit vooraleer je je pan begint te verwarmen ! In het originele recept laat men je al je pan verwarmen tijdens het uithollen van de aubergines maar in mijn geval, met mijn "snelheid" in snijtechnieken, leverde dat een bijna oververhitte pan op ...
Laat wel de oven al voorverwarmen op 200 °.
Halveer de aubergines in de lengte.  Ga dan met een scherp mes langs de binnenrand van de gehalveerde aubergines en snij kriskras door het vruchtvlees tot bijna op de bodem.  Doe dit voorzichtig zodat je niet door de bodem snijdt.  Je kan dan met een lepel het vruchtvlees eruit halen.  Bij mij heeft dit wel wat tijd gekost, het ging niet zo vlot dus vandaar dat ik voorstel om het vuur pas te beginnen opwarmen als de aubergines uitgehold zijn.
De uitgeholde aubergines bestrijk je met gewone olijfolie en bestrooi je met een beetje zout en peper.  Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 30 minuten bakken in de oven.  Wanneer deze klaar zijn, verlaag je de oven temperatuur naar 180 °.
Snij 1 ajuin zeer fijn en bak deze een paar minuten in een scheutje olijfolie met look en chili.
Het vruchtvlees kan je ondertussen grof hakken en dan voeg je dit toe aan de ajuin.  Doe er een beetje peper bij en laat dit een 10 minuten bakken op een middelmatig vuur.  Roer af en toe alles goed om.
Bak op het einde kort 2 fijn gesneden teentjes look mee.
Zet nu ook al water op om tarwekorrels te koken.
Doe 2 koffielepels tomatenpuree bij het vruchtvlees, roer dit goed door elkaar en laat even bakken.  Ondertussen kan je dan 50 gr sneetjes chorizo fijn snijden, die je ook toevoegt.  Hierna voeg je ook nog 1 blik gepelde tomaten toe (ik nam er met paprika - 400 gr).  Meng alles goed door elkaar en doe er wat water bij.  Ik heb hiervoor wat water in het lege blik van de gepelde tomaten gedaan, zo haal je dan ook nog wat van het achtergebleven vocht uit het blik.  Je hoeft niet het ganse blik te vullen, ongeveer 1/4 is voldoende.
Leg een deksel op de pan en laat zachtjes pruttelen gedurende ongeveer een kwartier.  Controleer halverwege even of er nog genoeg vocht is en doe er eventueel een beetje water bij.
Het water zal ondertussen koken, dus dan kan je nu 1 zakje tarwekorrels - 125 gr (bv Ebly) klaarmaken.  Deze tarwekorrels voeg je toe aan de vulling.  Je hebt niet het volledige zakje nodig, ongeveer 3/4 ervan.
Kruid de vulling nog even met wat spaghettikruiden en schep ze in de uitgeholde aubergines.
Leg er sneetjes mozzarella op, bestrooi deze met parmezaan en een beetje paprikapoeder.
Leg de gevulde aubergines in een ovenschotel die je lichtjes bestrijkt met olijfolie, en zet deze ongeveer 20 minuten in de oven, tot de mozzarella gesmolten is.
Leg er voor het serveren nog wat verse basilicum op.

Ik heb een paar kleine wijzigingen aan het originele recept aangebracht, chorizo ipv ansjovis omdat Stefan hier niet verzot op is, gepelde tomaten ipv verse tomaten.  In ieder geval, het is een lekker pittig gerecht.

Wat heb je dus nodig :

  • 2 aubergines
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 125 gr tarwekorrels
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 50 gr chorizo (sneetjes)
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gr (met paprika)
  • spaghettikruiden
  • 8 sneetjes mozzarella
  • parmezaan
  • paprikapoeder
  • olijfolie met look en chili
  • olijfolie
  • een paar blaadjes verse basilicum

SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

3 opmerkingen:

  1. Dag Peggy, wij eten volgens de Pascale Naessens boeken, dus tarwekorrels staat bij ons niet op de menu. Ik heb dit gemaakt met quinoa .... super lekker. Hartelijk dank voor jouw receptjes.
    Die carpaccio van ananas zal ik komend weekend eens klaarmaken voor ontbijt. Dan gaat het er 's ochtends niet zo hectisch aan toe.
    Ik blijf je blog bezoeken!
    grtjs
    Frie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk te horen dat je trouw volgt :-) ! Quinoa heb ik zelf nog nooit gebruikt, daar moet ik toch eens werk van maken.

      Verwijderen
  2. Dag Peggy, ook wij hebben de rijst vervangen door quinoa maar wat een fantastisch lekkere aubergines !!! Zalig!!
    Ik maakte voor 4p, maar had een hoop vulling teveel. Dat aten we koud als lunch met kerstomaatjes en feta. Ook heel lekker!
    Grts
    Sofie

    BeantwoordenVerwijderen