dinsdag 25 maart 2014

rijst & courgetteschotel - FOODBLOGSWAP


Alweer een maand voorbij, dus weer tijd voor de foodblogswap ! Deze maand kreeg ik de blog Happy little kitchen toegewezen.  Kiezen was moeilijk, er staan veel lekkere dingen op deze mooie blog.  Ik was eigenlijk ook een klein beetje gezond jaloers op het verhaal van Lisette.  Zij kreeg de liefde voor het koken van jongsaf aan door van haar moeder en dat lijkt mij super.  Als kind gezellig samen met je moeder koken, recepten uittesten, ...  Ik krijg dan spontaan idyllische beelden voor ogen van een kind dat op een trapje staat om toch maar boven de keukenkast uit te komen, met een gezichtje dat vol hangt met bloem of zo ;-).  Ik zelf heb pas op latere leeftijd de liefde voor het koken ontdekt (moeder is niet direct een fan van koken) en mezelf alles aangeleerd, wat niet altijd even idyllische taferelen opleverde ;-) ...

Maar back to business ! Ik koos voor deze foodblogswap uiteindelijk voor de rijst & courgetteschotel, en deze is super lekker !




Verwarm de oven voor op 170 ° (hete lucht oven - anders 190 °).
Snij 1 ajuin fijn en bak deze tot ze zacht zijn in een diepe pan of pot in wat olijfolie met look en chili.  Je kan ook gewone olijfolie gebruiken, maar deze geeft extra pit aan je gerecht.
Snij ondertussen 2 courgettes met de mandoline in fijne plakjes, en maak 400 ml groentenbouillon klaar.
Doe 180 gr rijst bij de ajuin (ik heb een rijstmengeling gebruikt van witte langkorrelrijst, rode rijst en wilde rijst maar dit kan ook met Basmati rijst).  Laat de rijst even meebakken en voeg er dan een flinke scheut witte wijn aan toe.  Laat de alcohol verdampen, en als de wijn is opgenomen door de rijst voeg je er de courgetteplakjes aan toe (hou een deel opzij voor de afwerking van de schotel).  Voeg de bouillon toe en roer alles goed door elkaar.
Laat dit een 5 minuten koken, en roer alles af en toe goed om.
Haal de pan van het vuur en voeg 200 gr parmezaan toe (mag ook minder maar ik ben een kaas-fan) en 100 ml volle room.  Kruid het mengsel met wat peper en paprikapoeder en een 10-tal fijngesneden blaadjes munt en meng goed.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en doe het mengsel erin.  Verdeel de opzij gehouden plakjes courgette over het mengsel.
Zet een 30 minuten in de voorverwarmde oven tot je een mooi goudbruin korstje krijgt.

Een absolute aanrader, gemakkelijk te maken en snel klaar, dus ook ideaal na een werkdag.  Ik heb een paar kleine dingen aangepast aan haar recept (andere olijfolie, wijn toegevoegd, andere rijst), maar dat is die "afwijking" van mij die boven kwam ;-).  Normaal gezien is dit volgens het originele recept voldoende voor 4 personen, maar ik moet bekennen dat wij dit met zijn tweetjes met veel smaak volledig hebben opgegeten, tot de laatste rijstkorrel ! Als dat niet wil zeggen dat het lekker was, dan weet ik het ook niet meer ...

Lisette zegt zelf over haar kookkunst : Simpel, puur en lekker eten, waar jullie hopelijk net zo blij van worden als ik. En ze heeft gelijk :-) !

Wat heb je dus nodig :

  • 1 ajuin
  • 2 courgettes
  • 400 ml groentenbouillon
  • 180 gr rijst
  • flinke scheut witte wijn
  • 200 gr parmezaan
  • 100 ml volle room
  • peper
  • paprikapoeder
  • olijfolie (gewoon en met look en chili)
SMAKELIJK :-) !

Enne, als je 't zelf maakt graag even een seintje of je 't lekker vond

3 opmerkingen:

  1. Wat een super leuk stukje Peggy! Dankjewel! Ik ga jouw versie ook snel een keer proberen :)

    Liefs,
    Lisette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt ! Met een blog als de jouwe werd het mij ook wel zeer gemakkelijk gemaakt ;-) !

      Verwijderen
  2. Intussen ook mijn versie gemaakt, zie http://lieziepeasy.wordpress.com/2014/07/14/rijstovenschotel-met-courgette/. Superlekker recept!

    BeantwoordenVerwijderen