donderdag 16 oktober 2014

Libelle Lekker Foodblogger 2015 wedstrijd - 2

Voilà, mijn eerste inzending voor de wedstrijd, mijn gooi naar eeuwige roem als Libelle Lekker Foodblogger 2015 ;-).

Een dessert met pompoen, gebaseerd op één van mijn favoriete desserts :

pompoen panna cotta met een koekje met pompoenpitten en groene appel



Eerst snij je een 350 gr butternut pompoen in blokjes.  Deze verdeel je over een ovenschotel en je voegt 2 koffielepels kaneel, 1 eetlepel notenolie en het merg van 1 vanillestokje toe.  Meng alles goed door elkaar, zodat de olie zeker rond alle blokjes zit.  Plaats de ovenschotel dan in een voorverwarmde hete lucht oven van 175 °, gedurende 15 minuten.  Zo bekom je zachte pompoenblokjes, die je gemakkelijk kan pletten met een vork.

Begin daarna aan de panna cotta.  Doe 500 ml volle room en 100 ml halfvolle melk in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.  Het mag zeker niet te hard koken, enkel even lichtjes pruttelen.  Op dat moment voeg je 75 gr donkere basterdsuiker toe, die je al roerend goed laat oplossen.  Zet het vuur iets lager en voeg de geplette pompoenblokjes toe.  Laat alles op een zacht vuurtje gedurende een 10 minuten pruttelen, zodat de room / melk de smaak van de pompoen wat kan opnemen.  Ondertussen laat je 4 gelatine blaadjes (elk 2 gr) weken in koud water.  Het room / pompoenmengsel giet je door een zeef om een glad mengsel te bekomen daar de pompoenpuree niet volledig oplost in de warme room.  Hierna voeg je de gelatine toe en roer je alles nog even goed door.

Met deze hoeveelheid heb je voldoende voor 4 personen.  Ik heb de panna cotta verdeeld over glazen potjes en zo'n 4 à 5 uur laten opstijven.

Deze tijd kan je gebruiken om de koekjes te maken.

Hiervoor meng je 100 gr bloemsuiker met 1 zakje vanillesuiker en 115 gr roomboter op kamertemperatuur.  Doe hier 2 eieren bij en meng alles goed door elkaar.  Voeg dan 150 gr patisseriebloem toe en meng tot een glad deeg.  Dit deeg doe je in een spuitzak.  Op een met bakpapier beklede bakplaat spuit je telkens 1 fijn lijntje deeg van ongeveer 10 cm lang.  Duw pompoenpitten lichtjes in het deeg, zodat ze er mee inbakken.  Bak de koekjes gedurende een 7 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.

Serveer de panna cotta in glaasjes, leg er een koekje bij en fijne reepjes groene appel.

De panna cotta heeft een zachte smaak, met een lekkere nasmaak van pompoen.  De groene appel geeft er een extra frisse toets aan, en het zurige van de appel geeft een goede match met de panna cotta.  Het koekje geeft extra "beet" aan het gerecht.



Nu is het dus, toch wel een beetje, nagelbijtend afwachten op reactie van Libelle Lekker.  Ik hoop toch zoooooo dat ik er niet al na de eerste ronde ga uitliggen.

En, wat vinden jullie ervan, kan het jullie bekoren ? 

6 opmerkingen:

  1. Wat een bijzonder gerecht!
    Het zou me zeer verbazen als je er al meteen uit zou liggen.
    Mooi op de foto gezet ook.
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een ontzttend goed gelukte foto's. Ik word enthousiast van dit recept. Morgen ga ik naar een pompoenboerderij. Ik zal een pompoen extra meenemen om dit recept uit te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel :-) ! Heb je het al geprobeerd, vond je het lekker ?

      Verwijderen
  3. Mooie, origineel recept! Lijkt me echt lekker!
    Groetjes, Naomi

    BeantwoordenVerwijderen