vrijdag 29 mei 2015

bloemkoolpizza met auberginecrème en zongedroogde tomaten


Einde van de maand, dus alweer tijd voor de foodblogswap ! Ik mocht deze maand kiezen van de blog Great Little Kitchen van Stephanie.  Een keuze maken leek op het eerste zicht moeilijk, want ik zag al direct allerlei lekkere recepten.  Tot ik het recept voor bloemkoolpizza zag.  Nee, geen pizza deeg met bloemkool op, maar een pizzabodem gemaakt van bloemkool ! Dit wilde ik zeker eens testen.

Nu moet ik wel bekennen dat ik eigenlijk zwaar ben afgeweken van het recept.  Een paar maanden terug heb ik het kookboek "The Green Kitchen" gekocht, waar ook een recept voor bloemkoolpizza in staat.  En dat is het recept dat ik gebruikt heb omdat ik eindelijk eens iets uit dat boek wilde klaarmaken.  En het recept daar leek me net iets smeuïger, en daar hou ik wel van.

Wat betreft het beleg, daar heb ik gedeeltelijk inspiratie voor gehaald uit Delicious magazine (de auberginecrème) en de zongedroogde tomaatjes en mozzarella zijn een eigen toevoeging.

Het werd dus een mix van recepten, met dank aan Stephanie voor het zetje om dit te maken :-).

BEREIDING (voor 1 grote pizza voor 2 pers) :

Een paar uur op voorhand maak je 1 aubergine klaar.  Prik deze rondom in met een mes.  Leg de aubergine dan in een kleine ovenschotel en giet er een scheut olijfolie over.  Zet dit 45 minuten in de oven en keer halverwege de aubergine om.  Laat hem hierna afkoelen.
Voor de bloemkoolpizza verdeel je 1 bloemkool in roosjes.  Snij deze zelf ook nog eens klein en doe ze in een blender om er kleine stukjes ter grootte van een rijstkorrel van te maken.  Doe dit best in porties, zodat je de bloemkool niet mixt tot een papje.
De bloemkoolkorrels (ongeveer 600 gr) meng je dan met je handen met 80 gr amandelmeel / poeder, flink wat Italiaanse kruiden, peper en zout.
Maak in het midden van dit mengsel een holletje en doe er 3 losgeklopte eieren in.  Meng met je handen vanuit het midden steeds meer droge ingrediënten door de eieren tot je een soort deeg hebt waar je een bol van kan vormen.  Dit deeg is wel iets losser en meer kleverig, het is niet echt een vaste massa.
Leg het deeg dan op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf het open tot een pizzavorm.  Zorg dat het zeker niet te dik is, ongeveer 1 cm.  Maak de rand ietsje hoger en druk alles goed aan.
Zet dit gedurende 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° (geen hete lucht).  Het zal lichtjes goudkleurig, bruin kleuren.
Ondertussen maak je het beleg klaar.  Verwijder hiervoor de schil van de aubergine, snij deze in stukjes en doe ze met het sap van 1/2 citroen, 1 klein potje witte bonen - 120 gr, 3 teentjes knoflook en een beetje Italiaanse kruiden in de blender en meng tot een glad mengsel.  Kruid nog met een beetje zout.
Wanneer de bodem klaar is, doe je er de auberginecrème op.  Verdeel er 100 gr fijn gesneden zon gedroogde tomaatjes over en enkele schijfjes mozzarella.  Verdeel er wat geraspte kaas over en kruid lichtjes met gerookt paprikapoeder.
Zet de pizza dan terug in de oven gedurende een 10 minuten.

Deze pizza is minder krokant dan het traditionele pizza deeg.  Hij is echter wel heel lekker ! Na de eerste bakbeurt komt je een zalige geur tegemoet als je de oven open doet.  Het is eventjes werk, maar het is de moeite zeker meer dan waard !

Wat heb je dus nodig :

  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • 1 bloemkool
  • 80 gr amandelmeel / poeder
  • Italiaanse kruiden
  • 3 eieren
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 klein potje witte bonen - 120 gr
  • 3 teentjes knoflook
  • zout
  • 100 gr zongedroogde tomaten
  • mozzarella
  • geraspte kaas
  • gerookt paprikapoeder

SMAKELIJK :-) !

2 opmerkingen:

  1. Dit ziet er lekker uit, zou het ook gaan met broccoli?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm deze versie ziet er erg lekker uit! Iets exclusiever dan mijn simpele versie. Ga ik zeker ook eens proberen ;)

    BeantwoordenVerwijderen