zondag 4 oktober 2015

chocolade - rode bieten taart


Het was vandaag Werelddierendag, de dag om alle beestjes extra te verwennen.  Bij ons betekent dat dat we Frisky extra EXTRA verwennen.  Sinds ze alleen is, wordt ze sowieso altijd extra verwend.  Alle aandacht gaat naar haar alleen, de keren dat ik haar knuffel elke dag zijn al lang niet meer op 1 hand te tellen (zelfs niet op 2, of 3, of ...), ik denk dat ze binnenkort kaal gaat beginnen worden op haar kopje van alle kussen die ze krijgt en haar pelsje blinkt als nooit tevoren van al dat gestreel.  Het is hier dus elke dag wel een beetje Werelddierendag.  Soms wel tot grote wanhoop van Frisky denk ik, ik zie haar bij momenten gewoon denken "oh nee, daar is ze wéér", mét bijbehorende vieze blik.

Om dus de échte Werelddierendag te vieren besloot ik eens iets anders te doen.  Een taart maken bijvoorbeeld.  Gewoon, voor mezelf, trouwe en liefhebbende poezenmama zijnde ;-).

Deze taart bestaat uit de verrassende combinatie van pure chocolade en rode bieten.  Dat klinkt misschien raar maar geloof me ze is ON-GE-LOOF-LIJK lekker.  Ze is niet zo zoet als een klassieke chocoladetaart maar ze is ook niet zo'n bom als een klassieke chocoladetaart, die soms zwaar op de maag kan liggen.  Van deze taart kan je gerust nog een stukje eten als dessert.  Maar eigenlijk is ze veel lekkerder als vieruurtje ... dan kan je een groter stuk nemen ;-).

Ik haalde het recept uit het prachtige kookboek The Green Kitchen, verving enkel de olijfolie uit het originele recept door notenolie en voegde er nog wat chocoladestukjes aan toe als afwerking.

Het zal waarschijnlijk nog wel altijd een beetje zondigen zijn, maar kom ...  De portie groenten die je er mee binnenkrijgt, maakt toch al veel goed hé ;-) ?

Ah ja, en voor wie nu denkt dat ik Frisky heb verwaarloosd vandaag, wees gerust, ze heeft haar overdosis knuffels gehad ! Ze ligt nu zelfs naast me, terwijl ik dit schrijf.  


BEREIDING (voor ongeveer 8 stukken taart) :

Rasp zo'n 250 gr rauwe rode bieten (dat zijn zo'n 3 rode bieten).  Ik gebruik hiervoor mijn fijnste rasp.
Verwarm in een grote pan 150 ml notenolie met 120 ml ahornsiroop op een zacht vuur.  Voeg er 50 gr pure chocolade (minimum 70 % cacao) aan toe en laat deze smelten.
Haal de pan dan van het vuur en voeg de geraspte bieten toe.  Roer alles goed door elkaar.
Laat een beetje afkoelen.
Klop ondertussen 3 eieren los in een kommetje en voeg deze toe aan het chocolade - bieten mengsel.
Zeef in een andere kom 200 gr speltmeel, samen met 2 koffielepels bakpoeder, 5 eetlepels cacaopoeder (ongezoet) en een snuifje fleur de sel (of zeezout).  Roer dit voorzichtig door het chocolade - bieten mengsel.
Vet een silicone taartvorm lichtjes in met roomboter en vul met het mengsel.
Snij nog 2 repen pure chocolade in fijne stukjes en verdeel deze over de taart.  Dit is een lekkere extra toets vind ik persoonlijk.
Bak dit gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °.
Laat afkoelen in de bakvorm.
Of wacht op zijn minst 15 minuten tot je aanvalt als je ze nog enigszins warm wil eten !

Misschien nog belangrijk, deze taart kan je 2 à 3 dagen bewaren in de ijskast naar 't schijnt ...

Wat heb je dus nodig :

  • 250 gr rode bieten (ongeveer 3 stuks)
  • 150 ml notenolie
  • 120 ml ahornsiroop
  • 50 gr pure chocolade (minimum 70 % cacao)
  • 3 eieren
  • 200 gr speltmeel
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 5 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
  • snuifje fleur de sel (of zeezout)
  • roomboter
  • 2 repen pure chocolade

SMAKELIJK :-) !

11 opmerkingen:

  1. Ik heb op mijn blog onlangs ook een recept van mijn mama geplaatst voor zo'n chocolade-rode bieten cake en kan beamen dat de combinatie van rode biet met chocolade heel lekker is! Als de gelegenheid er is, ga ik dit receptje ook zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, is een super combinatie hé ? Ik denk dat deze hier veel zal gemaakt worden :-).

      Verwijderen
  2. Goed idee! Ik maakte eens een rode bietentaart zoals een worteltaart. Beetje weeïg van smaak, maar wel lekker en spectaculair.
    De notenolie lijkt mij een goed plan en extra chocolade is nooit verkeerd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is hé, van chocolade kan je nooit teveel hebben ;-).

      Verwijderen
  3. mmmm zo'n taart wil ik ook al lang eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet je echt eens doen, het is een aanrader.

      Verwijderen
    2. Ik ga ze proberen, maar moeten de rode bietjes gaar zijn? Of rauw?

      Verwijderen
    3. De rode bietjes rasp je rauw. Ik nam een fijne rasp. Benieuwd wat je er van gaat vinden.

      Verwijderen
  4. een tof receptje dat ik al een paar gemaakt heb :-)

    BeantwoordenVerwijderen